6.8.13

Saveti za bastu

Novinska hartija - sjajna zaštita za tlo

- Položite nekoliko listova novina preko tla, a to zatim pokrijte malčom; novine će vam pomoći zadržati vlagu i suzbiti izbijanje korova. 

- Dodajte mokar, narezani novinski papir u kompost kako biste uklonili neugodne mirise.







Čaj je prirodna hrana za biljke

- Zalivajte paprat i biljke koje vole kiselost poput hortenzija ohlađenim skuvanim čajem - za predivan izgled lišća.
- Za dodatnu pomoć, pospite korišteno ili novo lišće čaja oko biljke i pokrijte ga malčom - kada je budete zalijevali, nutrijenti iz čaja prodrijet će u tlo.



Kora od banane protiv lisnih vaši

- Držite lisne uši podalje od vaših ruža tako što ćete osušenu i narezanu koru banane zakopati 2,5 do 5 cm duboko oko baze biljke (ako kora ostane u komadu, to će privući životinje koje će je iskopavati).
- Ako želite više leptira u svom vrtu, na povišeno mesto stavite prezrelu bananu ili neko drugo voće. Neka to mesto bude iznad nivoa glave i ne na centralnom mestu bašte, jer će to privući i pčele i ose.



Aluminijska folija odvraća bube

- Pomešajte trakice aluminijske folije s malčom i bube će ostati podalje od vaše biljke. Folija će takođe reflektovati svetlo na biljku, čime ćete pospešiti rast.
- Ako su problem ptice, obesite trake folije na biljku kako biste ih oterali.



So - protiv štetočina 

- Rešite se puževa tako što ćete ih posuti solju.
- Također možete rešiti rast korova u pukotinama staze tako što ćete napraviti mešavinu 1 šolje soli i dve šolje vode te je direktno izliti na nepoželjne biljke.



Нема коментара:

Постави коментар