4.4.13

Mandala basta


Permakulturni princip podržava stvaranje zdravog tla, gde sav težak posao za vas obavljaju mikroorganizmi i gliste. Ova kružna bašta bez motike, pravi se na principu dignutih gredica, odnosno gde su leje formirane od ograđenog zemljišta. Ovo omogućava mikro fauni da se umnožava i gradi zdravo zemljište, a vlasniku bašte je obezbeđen lak pristup biljkama, a nega je svedena na najmanju meru.


Tehnika leja u obliku "ključaonice" je prelepa, jednostavna i produktivna. Osnovna ideja je da se omogući
lak pristup biljkama, najkraćim putem - koliko ruke dosežu.



Leje mogu biti formirane na više načina. Za višegodišnje biljke, najprikladniji je sistem dignutih gredica. Za
jednogodišnje, malčiranje je bolje rešenje. Priprema terena za sadnju vrši se ređanjem slojeva: najpre vlažne novine (koristite samo novine, ne magazine i časopise u boji, niti flajere i sl.!) ili karton raširite po čitavoj površini, preko toga kompost i na kraju zemlju ili pesak, i sve to prekrijte slamom, koje će zadržati vlagu. Gredice mogu biti u blizini kuće - kako bi biljke bile "pri ruci", ili uz glavnu stazu. "Ključaonice" mogu biti duž staze (između leja) ili se mogu kombinovati u krug, kako bi se formirala divna mandala ili kružna bašta. Pored estetskog faktora, ne-linearne bašte su produktivnije, jer su sve biljke posađene na malom prostoru.

U centralni krug možete posaditi začine, cveće ili malo drvo. Centar je dobro mesto za jezerce ili prosto mesto za obrok - okruženi cvećem i hranom. Uživajte! :)

Нема коментара:

Постави коментар