29.3.12

Šta su organski proizvodi?

Organski proizvodi su proizvodi dobijeni iz strogo kontrolisanog načina proizvodnje, koji je zakonski regulisan i zove se organska proizvodnja.

Organski proizvodi su bezbedni, bez prisustva veštačkih materija i hemijsko-sintetičkih pesticida. Samim tim oni su zdraviji i imaju veću nutritivnu vrednost. Istraživanja pokazuju da organski proizvodi sadrže čak 63% više kalijuma, 73% više gvožđa, 125% više kalcijuma i 60% više cinka nego proizvodi dobijeni konvencionalnom poroizvodnjom.

Organski proizvodi, zbog načina i procesa dobijanja koji je u harmoniji sa prirodom, sto direktno utice na imunitet, regeneracione procese, usporavanje starenja /održavanja vitalnosti ljudskog organizma.


Zašto organski proizvod
  1. Ne zagađuje životnu sredinu (vodu, vazduh, zemljište)
  2. Zasniva se na korišćenju prirodno postojećih odnosa i interakcija u prirodnoj sredini (biološki ciklusi i očuvanje biodiverziteta)
  3. Poštuje prirodnu ekološku ravnotežu
  4. Koristi održive izvore energije


Prednosti organske hrane

  • Kvalitet i bezbednost hrane: Organski proizvodi imaju povećanu biološku i nutritivnu vrednost koja se ogleda kroz povećan sadržaj vitamina i minerala, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, omega3 masnih kiselina i antioksidanata.
  •  To je hrana bez ostataka od pesticida i teških metala
  •  Apsolutna zabrana Genetski Modifikovanih Organizmi (GMO) i njihovi proizvoda u organskoj proizvodnji
  • To je hrana bez veštačkih aditiva, konzervansa, emulgatora, veštačkih boja, arome i pojačivača ukusa
  • Nema ostataka antibiotika, regulatora rasta i ostalih veterinarskih lekova
  • Organski proizvodi imaju karaktrerističan ukus, miris i boju za datu vrstu koji često zovemo „zaboravljeni ukus namirnica sa sela”.


Kako prepoznati organski proizvod

Obzirom da kod nas još uvek ne postoje specijalizovana prodajna mesta samo za organske proizvode, savetujemo da bez obzira da li kupujete u velikim supermarketima ili prodavnicama zdrave hrane, obratite pažnju na to da li na ambalaži postoji znak "organski proizvod" i znak tj. logo sertifikacione kuće koja je odgovorna da prati ceo proces proizvodnje.

U Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede je garant da svaki proizvod koji nosi ovaj znak je proizveden po principima organske poljoprivredne proizvodnje.

Takođe, postoji i oznaka za proizvode koji još nisu dobili status organskog proizvoda, jer je proizvodnja u periodu konverzije. Takvi proizvodi nisu u potpunosti organski, ali su na putu ka organskom i
nose oznaku: "Proizvod iz perioda konverzije".

Izvor: http://serbiaorganica.org/informacije/?c=01-sta-su-organski-proizvodi

Нема коментара:

Постави коментар