16.11.12

Izvestaj sa javnog slusanja u Skupstini na temu GMO

U Skupštini Srbije 13. novembra ove godine, održano je Prvo javno slušanje Odbora za zaštitu životne sredine na temu GMO. U nastavku su delovi izveštaja, koji možete u celosti pročitati ovde

Ovo saslušanje možete i preslušati, linkovi za download su sledeći: 

Prvi deo izlaganja

Drugi deo izlaganja

* Prilikom otvaranja gornjih linkova, za preuzimanje WMA audio fajla, kliknite na svetlo plavi pravougaonik na kome pise Click here to start download from sendspace





Pred oko 60 pozvanih učesnika Prvog javnog slušanja o GMO, uvodna izlaganja dalo je ukupno 12 učesnika (Program sa rasporedom izlaganja pogledajte OVDE).


Prva tri uvodna izlaganja dali su najavljeni predstavnici nadležnih ministarstava, jedino se niko nije odazvao iz Ministarstva zdravlja, na žalost, ali smo od ostalih predstavnika čuli ono što je već poznato da se Lekarska komora Srbije izjasnila protiv uvođenja GMO kultura u Srbiju.

Naglašeno je da i sadašnji zakon ima mnogo propusta, zbog slučajno ili neodgovorno lošeg prepisivanja propisa EU, tako da i ako se nikada ne bude menjao zbog nečeg drugog, zbog tih propusta bi trebao da se menja, jer može da dovede do brojnih problema i bez zvaničnog odobravanja GMO. Jer, zbog pogrešnog preuzimanja EU propisa, u Srbiju se može uvesti seme koje može u sebi da sadrži 1% GMO semena, a to je prema istraživanjima, dovoljno da zemlju koja je slobodna od GMO, učini zemljom gde će kontaminacija sa GMO biti tolika da se zemlja više ne može smatrati slobodnom od GMO, i što bi dovelo do svih posledica kao da je gajenje GMO apsolutno dozvoljeno.

Naučno i ljudski najargumentovanija izlaganja imali su prof. dr Miladin Ševarlić, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, čiju kompletnu izvrsnu prezentaciju možete preuzeti OVDE, i svakako prof. dr Miodrag Dimitrijević sa Katedre za genetiku i oplemenjivanje biljaka Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Izlaganje profesora Dimitrijevića možete pogledati ovde 


Nakon svaka tri uvodničara, koji su imali po 10 minuta vremena, otvarana je diskusija u trajanju od pola sata, tako da su govorili skoro svi prisutni i izrazili svoje stavove. Apsolutna većina prisutnih je bila protiv GMO, sa jačim ili slabijim argumentima. Međutim, argumentaciju za uvođenje GMO u Srbiju tog dana jednostavno nismo čuli, već su zagovornici GMO svoj stav pravdali time da ne postoje dokazi o štetnosti GMO hrane, ali su zaboravili da ne postoje pravi dokazi ni o njenoj neškodljivosti, zbog nedovoljnih istraživanja, koja nikoga realnog ne mogu ubediti da je GMO bezbedan.

Pod pritiskom velike većine protivnika GMO, na kraju su čak i neki GMO zagovornici izjavili da su oni sigurni da GMO nisu štetni za čoveka, ali da su protiv njihovog uvođenja iz ekonomskih razloga. Jer, isuviše je marketinga u medijima da GMO ima brojne ekonomske prednosti, ali se ispostavlja iz dana u dan da to jednostavno nisu tačne informacije.


Нема коментара:

Постави коментар