9.11.12

SPAS - za spas sela u Srbiji!

Uz pozdravni govor predsednika Skupštine grada Kraljevo Sretena Jovanovića, 2. novembra 2012. godine održana je Osnivačka skupština Saveza proizvođača agroprivrede Srbije – SPAS za spas poljoprivrede i sela u Srbiji.

Osnovni ciljevi Saveza su oživljavanje, zaštita i razvoj poljoprivrede i sela Srbije samoorganizovanjem članstva, kao i zajednički reprezentativni nastup organizacija poljoprivrednika i udruženja u selima pred državnim organima Srbije.

Savezu je na osnivačkoj skupštini pristupilo preko 50 osnivača, sa preko 20.000 članova, poljoprivrednika i žitelja sela u Srbiji, a među njima i Savez pčelarskih organizacija Srbije sa 203 udruženja i 8.500 registrovanih pčelara, kao i Unija proizvođača maline sa 11 udruženja i nekoliko hiljada malinara. U okviru SPAS-a formirano je 11 odbora za sve grane poljoprivrede i ruralni razvoj od čijih pripadnika je izabran po jedan predstavnik za člana Upravnog odbora.
Za predsednika SPAS-a izabran je dr Miladin Ševarlić, redovni profesor agroekonomije na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Za predsednika Upravnog odbora izabran je Zoran Sefkerinac iz Banatskog Novog Sela (ratarstvo), a tri poptpredsednika su dr Rodoljub Živadinović iz Žitkovca (pčelarstvo), Dragan Bogdanović iz Arilja (voćarstvo i vinogradarstvo) i Zoran Milićević iz Žiče (stočarstvo). Ostali članovi Upravnog odbora SPAS-a su: Zoran Radovanović iz Ivanjice (hortikultura), Žika Ostojić iz Vršca (zadruge i poljoprivredna preduzeća), Milan Jovičić iz Ribnice (prerada i promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda), Aca Cojić iz Aleksinca (povrtarstvo), Dejan Vukomanović iz Kraljeva (obrazovanje, savetodavne službe, nauka i informisanje), Jelena Vuković iz Kragujevca (ekologija i organska poljoprivreda) i Zlatana Petrović iz Gornjeg Milanovca (ruralni razvoj).

Na skupu u Kraljevu načelno je razmatran i Nacrt zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je ocenjen kao poželjan ali je istaknuto da je vreme za javnu raspravu od svega 20 dana neprimereno kratko s obzirom na značaj i očekivano višegodišnju važnost tog zakona. Takođe je istaknuto da se u Nacrtu zakona u čak 11 članova ili svakom petom članu predlaže da ministar poljoprivrede određuje bliže uslove, načine i postupak ostvarivanja pojedinih subvencija, čak i da propisuje uslove za ostvarivanje većeg broja prava i određuje vrstu i visinu kreditne podrške, vrste mera ruralnog razvoja i slično, što će ministrima omogućiti da značajan deo podsticaja i dalje regulišu uredbama.


Нема коментара:

Постави коментар