18.11.13

Protestni skup „Zajedno za Srbiju bez GMO“

Pozivamo vas na
Protestni skup
„Zajedno za Srbiju bez GMO“

uz izvođenje performansa
„ZAGRLIMO SKUPŠTINU“

Mesto: Narodna skupština Republike Srbije  * Datum: 04.12.2013. * Vreme: 11,00 h


Formirajmo prsten, zagrlimo Skupštinu i pokažimo da volimo zemlju u kojoj živimo!
650 učesnika je potrebno u performansu da bismo zagrlili Narodnu skupštinu.
Potrebni volonteri za deljenje pištaljki, logotipa, letaka i zdrave hrane. Molimo volontere da se prijave sa imenom i kontakt telefonom na mejl: alekslaz@gmail.com

Skup ravnopravno organizuje 20 organizacija i udruženja iz cele Srbije. Protest je nestranački (poziv otvoren za sve ljude svesne problema GMO) i neprofitabilan.  Nosilac protesta je Gradjanska inicijativa "Za Srbiju bez GMO".

Program/satnica:
11,00 – okupljanje kod Narodne skupštine
11,30 – formiranje prstena oko Narodne skupštine sa unapred poznatim mestom za svakog učesnika /svaki učesnik nosi znak na grudima i leđima sa logotipom Srbija bez GMO/
11,55  – Iz 1.000 pištaljki čuje se gromoglasno pištanje u trajanju od 5 minuta, u znak upozorenja narodnim poslanicima zbog najavljene izmene Zakona o GMO.
/Slika prstena oko Skupštine biće snimljena iz vazduha i obići će Srbiju i svet/.
12,00 – Obraćanje sa pokretnog kamiona. Jedan govornik – predlažemo da to bude prof Ševarlić, obraća se u 10 minuta prisutnima i javnosti i šalje ključnu poruku:
1. Srbija bez GMO, 2. Moratorijum na gajenje, promet i transport GMO u Srbiji
12,05 – Čitanje poruka podrške iz inostranstva
12,10 – Konferansije /poznata glumica mlađe generacije/ najavljuje svako pojedinačno udruženje, azbučnim redom. Predstavnik istupa i pozdravlja skup:
 „Za Srbiju bez GMO“. /U ovom trenutku ima nas više od 20 udruženja/.
12, 30  Obraćanje prisutnih javnih ličnosti  /glumci, pisci, redatelji, muzičari/ sa istom jedinstvenom porukom: „Za Srbiju bez GMO“.
13,00 Koncert, međusobno druženje, saopštenja i izjave za medije.
16,00 Okupljanje nosilaca skupa (predstavnici udruženja). Evaluacija skupa. Dogovori o koracima daljnjih aktivnosti.


U Srbiji je trenutno na snazi zakon koji strogo zabranjuje uzgajanje i promet GM semenom (uz problem nepoštovanja zakona odn. nekažnjavanja kompanija koje trguju GM semenom) a u najavi je promena istog, u najskorijem periodu.
GMO je anti-nauka jer su na prvom mestu kontrola i profit korporacije a ne čovek i priroda  - u prometu GM semenom profitiraju jedino korporacije!
Potrebno je da se svako ko je u mogućnosti uključi u akciju.  OČEKUJEMO VAS!

Ukratko o GMO

• GMO tehnologija je nedovoljno naučno istražena tehnologija; GENETIČARI na današnjem stupnju razvoja nauke poznaju način delovanja SAMO JEDNE TREĆINE GENA, o  načinu delovanja druge trećine gena mogu samo da pretpostavljaju kako deluju,a o delovanju poslednje trećine gena NIŠTA NE ZNAJU!
• Apsolutna bezbednost GMO tehnologije u pogledu mogućih posledica po zdravlje ljudi, životinja i prirodnu sredinu NIJE NAUČNO DOKAZANA;
• Višedecenijsko iskustvo sa brojnim lekovima, pesticidima i aditivima u hrani koji su prvo stavljeni, a zatim povučeni iz prometa usled fatalnih posledica po ljudsko zdravlje, ne dozvoljava razumno oslanjanje na tvrdnje i istraživačke rezultate bio-tehnoloških kompanija o bezbednom korišćenju njihovih proizvoda;
• Uvođenje GM organizama u prirodno okruženje narušilo bi ravnotežu u ekosistemu koji se razvijao prirodnom evolucijom milionima godinama;
• Dozvola za proizvodnju, uvoz i promet prehrambenim namirnicama koje sadrže GMO ugrozila bi poljoprivredu Srbije i njenu konkurentnost na međunarodnom tržištu, a time i život i standard njenih građana;
• Uvođenje patentiranih GMO semena u poljoprivrednu proizvodnju Srbije, dovelo bi do trajnog gubitka domaćih varijeteta i stvorilo inostrani monopol nad lancem proizvodnje hrane, što bi uzrokovalo potpun gubitak ekonomskog i političkog suvereniteta zemlje.

Нема коментара:

Постави коментар