10.5.17

PROTESNI SKUP - ZA SRBIJU BEZ GMO! 20. maj 2017.

PROTESNI SKUP - ZA SRBIJU BEZ GMO!
20. maj 2017. 11h Trg Republike Beograd



Јavni skup u pokretu, u sklopu međunarodnog protesta "Marš protiv Monsanta", a u Srbiji pod sloganom "Srbija bez GMO", održaće se u Beogradu u subotu 20. maja u periodu od 11 časova do 15 časova i 30 minuta.

Protesni marš kojim se brani Zakon o GMO, važeći u Srbiji od 2009. godine, u vremenu od 13:30 do 15:30 časova proći će kroz ulice: Kolarčeva, Terazije, Trg Nikole Pašića, Kneza Miloša, Takovska, Nemanjina, a učesnici će za kretanje koristiti trotoare i desnu saobraćajnu traku. Programom је predviđeno zaustavljanje učesnika i predaja odgovarajućeg zahteva Narodnoj skupštini, RTS-u i Vladi Srbije - o čemu će ih organizator unapred službeno obavestiti.

Organizator protesnog javnog skupa u pokretu je Društvo srpskih domaćina (DSD) sa sedištem u Beogradu, u sadejstvu sa Udruženjem građana "Ko nam truje decu", a predvodiće ih prof. dr Miladin M. Ševarlić, predsednik Upravnog odbora i zastupnik DSD, nestranački narodni poslanik, autor Deklaracije o GMO koja je najpre usvojena u Čačku 30. januara 2013. godine, a zatim i u većini od 135 gradova i opština Srbije.

U danu kada je prijavljen skup - 5. maja, kao odgovorno lice ispred organizatora, profesor Ševarlić je Skupštini Republike Srbije podneo Deklaraciju o genetički modifikovanim organizmima i proizvodima od GMO, sa predlogom da se uzme u pretres. Taj dokument, koji je proizašao iz Deklaracija protiv GMO usvojenih na 77,2% ukupne teritorije Republike Srbije, pored ostalog predviđa (tačka 3):

Narodna skupština Republike Srbije se obavezuje da će, u slučaju da Vlada Republike Srbije dostavi predlog za izmenu i dopunu Zakona o GMO (2009) ili predlog novog Zakona o GMO u cilju dozvole uvoza, gajenja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO na teritoriji Republike Srbije, prethodno da donese odluku i sprovede referendum sa pitanjem: „Da li ste »ZA« ili »PROTIV« uvoza, gajenja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO na teritoriji Republike Srbije?“

Na skupu u Beogradu govoriće predstavnici udruženja i organizacija registrovanih u Agenciji za privredne registre Republike Srbije, čije su delatnosti u oblasti: zaštite nacionalnog identiteta, ekološke zaštite, udruživanja i privrednog povezivanja, zaštite porodice, potrošača i poljoprivrednih proizvođača, kao i izvođači kulturno-umetničkih sadržaja.

Istovremeno sa Beograđima, "marširaće" i Kragujevčani, i to drugu godinu zaredom (prošle godine bili su jedini u Srbiji). U organizaciji Društva pčelara Kragujevca i portala prviprvinaskali.com, žitelji nekadašnjeg prestonog grada Srbije okupljaju se "kod fontane" u Velikom parku od 11 časova i 30 minuta - detaljnije.

Organizatori Marša protiv Monsanta - za Srbiju bez GMO u Kragujevcu i Beogradu pozivaju organizacije, udruženja građana i sve zainteresovane pojedince da se takođe pokrenu u svojim sredinama, naročito u navedenih 135 gradova i opština i da organizuju marš, odnosno porodičnu šetnju, vođeni idejom koja povezuje većinsko stanovništvo naše zemlje - ZA SRBIJU BEZ GMO. 

Skup je nestranački, te da neće biti dopuštena stranačka, niti bilo kakva ideološka obeležja.

Нема коментара:

Постави коментар